Het is maar hoe je het bekijkt - Column Gooisch Blad


"The real voyage of discovery consists not in seeking new landscapes, but in having new eyes” Marcel Proust

Onlangs las ik een artikel waarin werd verteld over de waarneming van zeven aardachtige planeten bij de dwergster Trappist-1. Behalve dat deze ontdekking fascinerend te noemen is, was ik ook nogal onder de indruk van de duizelingwekkende afstanden waarover wordt gesproken.

De dwergster staat op 40 lichtjaar van de aarde. Met onze huidige rakketten zou de overbrugging van deze afstand anderhalf miljoen jaar duren. Het wordt nog duizelingwekkender wanneer blijkt dat 40 lichtjaar een peulenschil is in de onvoorstelbare uitgestrektheid van het heelal. En het allermeest duizelingwekkende aan deze uiteenzetting is dat wij ergens in deze onvoorstelbare uitgestrektheid leven. Wauw.

Een perspectief als deze helpt mij om de vernauwde bewegingsvrijheid voortkomend uit mijn ziekte in een groter geheel te plaatsen, het anders te bekijken. Want ook in tijden van bedlegerigheid staat mijn bed nog altijd op een wonderschone planeet omringd door sterren en planeten.

Wanneer je waarneemt vanuit een ander perspectief, kan het zomaar gebeuren dat er een nieuwe wereld voor je opengaat. Ik hou van die verborgen wereld achter een aanname of concept. De wereld buiten gebaande paden, vol vrijheid en oneindige mogelijkheden.

Mijn beleving van tijd is daardoor ook veranderd. Zoals 40 lichtjaar in verhouding tot de enorme grootte van het heelal een loopje naar de bakker om de hoek zou kunnen zijn, zo is het leven van een mens op aarde als een vingerknip in de zee van tijd. Dit zou fatalistische machteloosheid kunnen oproepen, maar het gevoel van een fantastisch machtige ervaring komt voor mij veel dichter in de buurt! Daarbij relativeert het enorm en dat komt goed uit want daar kunnen we hier en daar wel een korreltje van gebruiken.

In de malle molen van het leven draait de aarde om haar as en om de zon en draaien wij ons rondje met haar mee. Hoe wonderlijk om daar een vingerknip getuige van te mogen zijn!

Ave Lees- en Leefgenoten!

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

Wees welkom, lees mee
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl