De wereld van verwondering - Column Gooisch Blad

 

 
“De kunst van het leven is thuis te zijn alsof men op reis is” – Godfried Bomans

Tere wolken zweven vlak boven de witte aarde. De zon komt op, als een ware luchtkunstenaar kleurt ze de hemel. Het is een mysterieus sprookjesachtig schouwspel. Vanuit mijn bed bij het raam zie ik hoe mistdruppels en kleine ijskristallen langzaamaan verdampen.


Een roodborstje komt vlakbij het raam zitten. In de grote boom helemaal achterin de tuin strijken merels en koolmeesjes neer. Tegen de rood oranje hemel vliegen ganzen gakkend in V- formatie. De egel verstopt zich onder een dikke laag herfstbladeren.  De rietpluimen glinsteren in de zon al wiegend in de wind.

 Ik ga op in wat ik zie. Ik voel mij vereerd om onderdeel van dit wonderlijke leven te mogen zijn. Even vergeet ik dat ik ziek ben, dat ik in het bed in de kamer lig, uitkijkend op de tuin. Ik stijg uit boven mijn eigen leven om het leven dat om mij heen is ten volste te kunnen aanschouwen.

Dat leven, voorbij alles wat een mens kan meemaken, is wat mij betreft één groot kunstwerk op zich. Nieuwe levens die groeien in de buik van de moeder. Ons lichaam dat talloze processen uitvoert waarover wij (in de meeste gevallen) niet hoeven na te denken; longen die zuurstof uit de lucht halen, het hart met haar schatkamers, ogen die de wereld om ons heen zichtbaar maken, het brein dat ons kan laten denken, ervaren, dromen en ons helpt dromen te verwezenlijken.  Hulde aan het lichaam waarin wij op deze planeet mogen rondkijken!

Ja, die wonderlijke blauwe planeet. Zwevend ergens in de ruimte. Verwarmd en belicht door de zon. Omringd door sterren en planeten. Bewoond door een bont gezelschap planten en dieren, naar schatting zo’n 50 miljoen verschillende soorten. Een ongelooflijke diversiteit aan kleuren en vormen, ook daar hebben wij niets voor hoeven doen. Het is er en staat klaar om je welkom te heten in de wereld van verwondering.

Daarom vind ik de woorden van Godfried Bomans zo mooi; “Thuis te zijn alsof men op reis is”.  Wanneer je reist sta je vaak meer open voor alles om je heen, je kijkt met andere ogen en leeft intenser. Zodra je thuis bent, nemen routine en vanzelfsprekendheden het meestal weer over.
Ik denk dat  -waar je ook bent-  het de kunst is om je over het kunstige leven te blijven verwonderen!

 Ave Lees- en Leefgenoten!

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

Wees welkom, lees mee
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl