Bolletjestrui - Column Gooisch Blad


"Strength does not come from physical capacity. It comes from an indomitable will” 
Mahatma Gandhi
 

Terugdenkend aan hoe graag ik sportte, in het bos wandelde en fietstochten maakte met mijn hondje voorop in de mand, realiseer ik mij dat die enorme bewegingsvrijheid een groot voorrecht was. Een privilege toegekend aan het gezonde lichaam.

Zo vanzelfsprekend als het was om te leven in een lichaam dat “gewoon” alles kan wat je wilt, zo moeilijk is nu het volbrengen van zelfs de kleine alledaagse dingen. Inmiddels duurt deze ziekte (ME) twintig jaar, dan wordt het ook wel een chronische ziekte genoemd, maar zo noem ik het zelf nooit. De ziekte heeft mij aangespoord een hernieuwde versie van mijzelf te ontwikkelen. “Ik ben chronisch ziek” klopt niet bij hoe ik mijzelf zie. Ik ben Maartje 2.0
 

Het ontwikkelen van een hernieuwde versie van jezelf doet dikwijls denken aan het beoefenen van topsport, paralympisch in mijn geval. Het vraagt doorzettingsvermogen, je moet tegenslagen kunnen incasseren, je grenzen verleggen maar jezelf niet voorbij streven, veerkrachtig zijn en tegelijkertijd een duidelijke koers voor ogen houden. 


Er is echter één  vrij belangrijk verschil tussen topsport en ziekte; aan het leven van de topsporter ligt een keuze ten grondslag, aan het mijne een speling van het lot. Ik moet dus eerlijk zeggen dat ik niet meteen vanaf het begin een “topsportmentaliteit” te pakken had. Ik heb mij bang, verdrietig en machteloos gevoeld. Ik heb getwijfeld aan mijn kunnen. Maar zoals sporters telkens een al scherp persoonlijke record weten te verbreken, zo heb ik mijzelf versteld doen staan van hoeveel meer je aankunt dan je denkt.

Om mijn fysieke achteruitgang te compenseren, huurden we een rolstoel zodat ik  zo nu en dan toch even buiten zou kunnen zijn. Daarna kwam er een rollator zodat ik zelf kleine stukjes zou kunnen lopen. Toen raakte ik wederom bedlegerig, waardoor alles van vooraf aan begon. Dit proces herhaalde zich talloze keren, ik maak er dan ook geen geheim van dat de moed soms in mijn schoenen zonk, maar ik ben hem nooit verloren.

Sinds kort heb ik een loophulp fiets, een fiets ontwikkeld voor mensen die niet zo lang op de been kunnen zijn. Omdat het mij leuk leek om weer eens een beetje snelheid te ervaren, racete ik meteen de eerste dag met mijn nieuwe loophulp van de zeedijk. De fiets maakte veel meer vaart dan ik verwachtte, heel even was ik bang om te vallen maar al gauw dacht ik; ik val niet, ik vlieg!
Die momenten zijn als het winnen van een gouden medaille. De wind door mijn haar, een rennende hond aan mijn zijde, in gedachten speelt de fanfare the victory  march, vallen er bloemen uit de hemel, zwaai ik lachend naar de mensen en draag ik de bolletjestrui.Ave Lees- en Leefgenoten!

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

Wees welkom, lees mee
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl