Mijn oma & Fried

 

Mijn moeder belt met mijn oma en mijn oma vraagt naar mij.
“Hoe gaat het met Maartje?”
- “Ze voelt zich helemaal niet zo goed”
Ik hoor mijn oma even diep zuchten, ik weet dat mijn ziekte haar verdrietig maakt.
“Konden we maar iets voor haar doen. Het is zo’n kwelling, ze is nog maar zo jong”
- “Wij weten het soms ook niet meer”, antwoordt mijn moeder.
“Zijn jullie nog even met de loopfiets naar buiten geweest?”
- “Ja. Maar ze voelde zich vrijwel meteen heel beroerd. Ik heb haar geduwd. Ze was helemaal bleek. We zijn omgekeerd, hebben de hond en fiets in de auto gedaan en zijn weer naar huis gereden”
“Wat is het ook een ellende”
- “We hopen dat ze op één of andere manier toch weer wat zal opknappen”
“Het is bewonderenswaardig hoe positief en dapper ze blijft ”, hoor ik mijn oma zeggen.

Ik voel een glimlach en een traan. Mijn oma is één van de belangrijkste vrouwen in mijn leven. Ze heeft veel doorstaan. Haar woorden ontroeren mij en het luisteren naar mijn eigen verhaal in de derde persoon moet even tot mij door dringen.

Al een poosje lukt het mij vrij goed er niet te veel over na te denken. Een soort van stoïcijns door de dagen te gaan en de momenten waarop ik mij iets beter voel te omarmen. Ik word daar steeds beter in. Eén goed moment is als een dankbaarheid- elixer voor de rest van de dag.  

Heel soms denk ik; ik zou in de zomer wel weer eens willen zwemmen in de zee. Of op vakantie willen gaan. Uren wandelen in een gebied dat ik niet ken. Rondkijken in een oud stadje. Tot ’s avonds laat onder de sterrenhemel zijn en de volgende ochtend onderweg naar de bakker de dauwdruppels van het gras zien glijden. Dat zou ik wel eens willen.

Ik zou ook wel eens willen, dat ik wakker werd zonder de oorsuizen die klinken alsof het buiten regent, zonder de spierpijn, de misselijkheid waarvan ik zweetdruppels op mijn voorhoofd krijg, de duizeligheid en zwakte in mijn gehele lichaam. Als ik iets mocht willen, wilde ik dat als eerste; een keertje in een rustig lichaam wakker worden.

Vooralsnog heb ik hier weinig over te zeggen gehad. Na jarenlang verzet kwam ik tot het inzicht dat het wel eens een wijs besluit zou kunnen zijn mijzelf niet meer te pijnigen met hypotheses. Het is wat het is, zegt de liefde volgens Fried. En het is bewonderenswaardig zegt mijn oma, daar houd ik mij vandaag aan vast. 

 

 

Mijn oma & ik - 2010


Ave Lees- en Leefgenoten!

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

Wees welkom, lees mee
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl