If Light is in your heart


Mensen vragen zich soms af hoe iemand (ik, in dit geval) “ondanks alles zo positief” kan blijven. Ik vind dat altijd een leuke vraag omdat het antwoord mij de weg wijst.

- Voordat ik verderga, moet er gezegd worden dat ik veel mensen ken die “ondanks alles” op eigen wijze staande blijven. Iedereen heeft zijn eigen verhaal, zijn eigen gemis, zijn eigen pijn en zijn eigen kracht. Echt iedereen -

“Positief” staat in het woordenboek onder andere omschreven als “met aandacht voor de goede dingen”. Dat is meteen één van de antwoorden. Ik heb ervoor gekozen de goede dingen te zien. Het is mij vaak opgevallen hoe duidelijk het verschil te merken is tussen lichte en zware gedachten. Alsof ze energetisch verschillen in gewicht. De ene gedachte drukt op je en de andere gedachte tilt je op.
Het grappige is dat deze bevindingen niet afhankelijk waren van de situatie, maar van de manier waarop ik over de situatie nadacht. Kortom; één situatie, verschillende realiteiten. Dat biedt mogelijkheden!

Het goede zien betekent overigens niet dat je je ogen sluit voor “minder goed” of zelfs kwaad. Het eerste waaraan ik hierbij denk is hoe wij met dieren omgaan. Het in hokken houden, het slachten, het eten. Ik zie daar helemaal niets goeds in.  Het goede zien betekent dus niet dat je overal een sprookje van maakt of dingen goed praat. Dat kan namelijk niet.
Om het goede goed te kunnen zien moet je ook het kwade in de ogen kunnen kijken. Je hart herkent dit kwade vrijwel meteen. Soms moet je even wat aangeleerde overtuigingen loslaten, want we hebben ten aanzien van kwaad ook vele blinde vlekken, maar daarna heb je helder zicht (en krimpt je hart ineen).
De lichte energieën te midden van deze donkere situatie zijn voor mij de mensen die geen dieren meer eten, hun zorgen uitspreken, actie voeren en tranen laten om wat de mens doet.


In mijn persoonlijke fysieke situatie helpt de aandacht voor de goede dingen mij vanwege de lichte energie die het in zich draagt. Ook dit is deels een bewuste keuze omdat zware energieën zowel je lichaam, als geest,  als je omgeving niet ten goede komen. Niemand heeft er baat bij. Dus kies ik voor het licht omdat daarin een helende potentie schuilt, ik daaraan wel iets kan hebben. En mijn omgeving dus ook.

Om “ondanks alles” goedgezind door het leven te gaan, helpt het ook om geen zelfmedelijden te hebben. Ik denk maar zo; is het van wereldbelang dat ik beter word? Nee. Het zou alleen wel prettig voor mijzelf zijn. Op een of andere manier leer je steeds handiger relativeren. Het “zelfbelang” raakt steeds verder naar de achtergrond. Op een bepaalde manier is dat een verademing.  Je krijgt er ruimte voor terug. Soms voelt het zelfs alsof ik niets meer heb om mij aan vast te houden maar tegelijkertijd alles er is wat ik nodig heb. Het verschil tussen hebben en zijn.

Ook helpt het mij om te beseffen dat een fysiek leven erg kort is. Het is geen oneindige aaneenschakeling van bijvoorbeeld ziekte en pijn,  het is een eindige aaneenschakeling. Het houdt een keer op en  tot die tijd is het je verantwoordelijkheid er iets, wat dan ook, van te maken.

Het is een cyclus van komen en gaan. En het is de kunst je daarmee niet te identificeren en goed naar jezelf te blijven kijken. Laagje voor laagje. Alsof je jezelf afpelt. Je kunt een laagje pas echt loslaten als je precies weet wat je vasthoudt.
Dit is een proces dat vaak aanvangt onder lichte dwang van omstandigheden. Als mij vooraf was gevraagd: “Wat zou je ervan vinden als je vanaf je veertiende ziek zou worden, niet meer zou kunnen studeren en langzaamaan bedlegerig zou worden, heel veel ziek zou zijn en niet zou weten wanneer dit over zou gaan”, dan had ik dat voorstel niet omarmd of beschouwd als een mooie kans om mijzelf en het in leven zijn eens goed onder de loep te nemen! Ik zou hebben gedacht dat ik dat niet zou kunnen opbrengen. Dat ik zou verdwijnen in een onbestemde duisternis. Want wie ben je dan nog. Wat houd je nog over van jezelf?
Ik had mij willen vasthouden aan alles wat mij een bepaalde zekerheid gaf. Een gezond lichaam, bewegingsvrijheid, een studie, een “toekomst”.  En nu, twintig jaar na mijn veertiende, is of voelt alles anders. Toekomst is wat je toekomt.

De studie die ik aan een universiteit wilde volgen, heb ik al dan niet in een wat andere vorm gekregen; ik heb een studie gemaakt van alles in en om mij heen. En ik moet eerlijk zeggen dat ik niet eerder een studierichting tegenkwam die mij zo op het lijf geschreven was.  Na vele jaren ontleden, introspectie, praten, luisteren en stil (liggen) zijn, zie ik dat het anders is dan ik dacht.
Terwijl de situatie waarin ik fysiek verkeer aanvankelijk  tot zoveel onzekerheid leidde, ben ik gevoelsmatig nu dichter bij een zekerheid dan toen en heb ik mijn nieuwe leven omarmd.

Ik ben tijdens het ziekteproces vaak ten einde raad geweest. Ik heb mij heel eenzaam gevoeld, onmachtig en terneergeslagen. Nu weet ik dat dit tekenen zijn van beweging. Je verzet je ergens tegen, dat roept emoties op en die emoties wijzen je met terugwerkende kracht steeds iets aan.  
Dit bewijst ook dat je jezelf niet moet identificeren met je emoties, maar dat je ze ook niet moet negeren want ze hebben iets te vertellen over hoe je je verder kunt ontwikkelen. Ont- wikkelen.

Deze ontwikkeling had voor mij telkens met licht te maken. Licht is mijn zekerheid. Je zou het ook Liefde kunnen noemen. Licht is belangrijk om je hart zuiver te houden. Om helder te kunnen zien.  Om goed te kunnen voelen. Om de juiste luisteraar te zijn. Om jezelf te helen van donkere pijnen.
“Give light and the darkness will disappear of itself”

Mensen vragen zich soms af hoe iemand (ik, in dit geval) “ondanks alles zo positief” kan blijven. Ik vind dat altijd een leuke vraag omdat het antwoord mij de weg wijst; Licht.

 

 Reacties

Annick op 16-01-2015 13:47

RESPECT Maartje!  Wat hebben wij geluk jou te kennen, te lezen en te beleven...  Bedankt voor je wijze woorden.  Woorden die wijzen...  

merel op 17-01-2015 21:46

Prachtig. Dat je dit schrijft is van Liefdes belang.

Dank Liefde 

Ave Lees- en Leefgenoten!

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

Wees welkom, lees mee
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl