I am not this hair, I am not this skin, I am the soul that lives within

 

Gisteren spraken mijn moeder en ik over hoe woorden en momenten in de loop der tijd een andere betekenis kunnen krijgen. Of eigenlijk misschien niet de woorden, maar vooral de waardebepaling van de momenten of zelfs een heel leven.

Toen ik steeds zieker werd, was er vrijwel voortdurend een paniek gevoel. De eerste weken niet, want het zou vast weer overgaan, maar in de maanden die volgden werd ik fysiek niet beter en nam het rinkelen van alarmbellen iedere dag toe. Wat is er met mij aan de hand? Waarom kunnen doctoren vrijwel niets vinden? Hoe kom ik de dagen door? Wanneer gaat dit over? Wat moet ik doen? Wat doe ik verkeerd? Hoe houd ik dit vol?

Er verstrijken jaren. Mijn leven verandert. Ik lever in; fysiek, maatschappelijk, sociaal. Mijn zelfvertrouwen slinkt; wie ben ik nu ik zo'n ander leven leidt dan de meeste mensen? En hoe leg ik telkens weer uit dat ik niet naar een feestje kan, dat ik geen bezoek kan ontvangen, dat harde geluiden pijn doen, dat ik niet lang kan staan, dat ik het grootste deel van de tijd moet liggen? 
Het is niet echt een visitekaartje dat je doet blaken van zelfvertrouwen.

Tegelijkertijd gebeurt er iets anders en denk ik steeds vaker; als mensen niet voorbij mijn fysieke leven kunnen kijken zijn het überhaupt niet de mensen die bij mij passen. Ook niet wanneer ik "gezond" zou zijn. De reden dat ik hierover nadacht heeft echter meer met mijzelf dan met de mensen om mij heen te maken, want ik ben door niemand in de steek gelaten. Waarschijnlijk alleen door mijzelf. Degene met het oordeel over mij was ik en de gedachte dus eigenlijk; "als ík niet voorbij mijn fysieke leven kan kijken .."
 

Steeds dichter bij mijzelf, verandert ook het ziek-"zijn". Aanvankelijk nam het zowaar alles van mij af waaraan ik was gehecht, alles waarmee ik mijzelf identificeerde. Ik stond met lege handen. En nu alles weg is, zie ik beter dan ooit hoeveel er overbodig was. Er gaat een wereld open voorbij hetgeen je ooit "alles" noemde.  


"I am not this hair, I am not this skin, I am the soul that lives within"
 

Woensdag ga ik weer naar mijn dokter. Mijn moeder heeft mij op het hart gedrukt dat niet iedereen de taal van "hernieuwde waardebepalingen" verstaat. Dat ik een dag waarop ik een klein stukje kan wandelen met Nelson een "goede dag" noem, terwijl ik tijdens de wandeling misselijk, duizelig en zwart voor mijn ogen werd en de rest van de dag heb gelegen, is niet voor iedereen te begrijpen. De meeste mensen bedoelen met "goed" iets anders, zegt ze. Ik moet het vertalen in duidelijke taal. En dat is nogal eens een probleem.

Zodoende ben ik bezig gegaan met het maken van een lijstje waarin ik mijn fysieke situatie puntsgewijs opsom, zodat ik mijn dokter in klare mensentaal kan vertellen hoe het met mijn lichaam gaat. Het lijstje klinkt als een droeve dal. Ik herken mijzelf er niet in, terwijl de opsomming toch echt over mijn lichaam gaat. 

Ik denk dat het mij is geluk-t; het loslaten, het met lege handen staan om alles te vinden wat je zocht. De ware reden om te willen blijven leven. Los van alle materie, fysieke wensen en verlangens. Het is gelukt om mijzelf niet meer te identificeren met fysieke grenzen, maar om juist binnen de vernauwde bewegingsvrijheid, vrijheid en ruimte te vinden. De ruimte diep van binnen. Alles is in jou. Alles is in mij. Het schijnt dwars door alles heen. En daar vindt voor mij het ware leven plaats.

 

"You are not a drop in the ocean. You are the entire ocean in a drop"


 Reacties

Serge op 05-01-2015 18:59

Mooi omschreven Maartje !! x

Anouk & Roef ;-) op 05-01-2015 19:18

lieve, mooie dappere vrouw! Erg mooi omschreven, ook weer herkenbaar... Succes a.s woensdag. Hele dikke knuffel!

Reiné op 05-01-2015 20:20

Mooi geschreven weer.Je raakt me, dank je wel!

Annick op 05-01-2015 20:20

Weer eens buitengewoon...buitengewoon rijk aan in-zicht, schoonheid en spiritualiteit! 

Edwin op 05-01-2015 23:17

Je bent een prachtige vrouw met zoveel inzicht. Ik wens je alle vrijheid toe...

Anne op 06-01-2015 01:42

Echt prachtig en bewonderenswaardig, en voel precies wat je zegt, met je "hernieuwde waardebepalingen"-taal 

Holland1950 op 06-01-2015 11:52

Ik leef op zielsniveau, Ineke

Thea Dix op 12-01-2015 01:36

Dapper,mooi omschreven liefs xx

Ave Lees- en Leefgenoten!

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

Wees welkom, lees mee
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl