Vlieg maar lieve Doris, vlieg!

 

Lieve Doris,

Vanaf het allereerste moment was je in mijn hart, het ei waarin jij zat gaf mij meteen het gevoel dat wij elkaar zouden ontmoeten. Ook al was je lang on-bebroed geweest en heel erg koud, ik geloofde dat het ei een leven omhulde en dat dit leven warmte nodig had. Ik zocht allerhande informatie op het internet om te weten te komen hoe je voor een ei zorgt. Het bleek moeilijk, maar niet onmogelijk. Deze zelfde dag kwam er ’s avonds hulp, ik mocht je naar de kinderboerderij brengen zodat je daar in de broedmachine precies het goede klimaat zou hebben om groter te groeien.

De eerste foto’s van jou in het ei ontroerden mij heel erg. Met een lamp konden ze zien of je nog leefde en of je was gegroeid. Op het filmpje zag ik je hartje, het klopte, het was geluk-t.

Omdat ik een sterk voorgevoel had over de dag waarop je geboren zou worden, had ik het speciale baby-vogelvoer precies op tijd in huis. Ik stuurde een berichtje naar onze helper van de kinderboerderij om te vragen hoe het met je gaat, ze had nog niks gehoord, maar berichtte kort later terug: “Ze is geboren!”. Ik kreeg tranen in mijn ogen. Mijn hart maakte een sprongetje.

Dezelfde dag haalde ik jou op.  Met een leeg nestje kwam ik aan op de kinderboerderij en ging met jou in het nestje weer naar huis. Je was zo ontzettend klein, maar volmaakt. Je lijfje ging op en neer, je hartje klopte, je snaveltje ging open om te eten en je viel dicht tegen mij aan in slaap.

Het ging erg goed. Je oogjes gingen open. Je maakte kennis met Nelson en Iep. Je kreeg veren en keek voortdurend met verwonderde ogen naar alles om je heen. Je vond het fijn om dicht bij ons te zijn. Vooral bij Nelson en mij. Als Iep iets te dichtbij kwam piepte je een paar keer om mij te waarschuwen. Iep was heel voorzichtig met jou, maar ik vond het  fijn om te zien dat je onderscheid maakte en dat je gevaar zag, dan was je veiliger straks, wanneer je zou uitvliegen.

Op een dag kreeg je het heel benauwd. We zijn toen samen naar de dierenarts gegaan. Je kreeg een antibiotica kuur maar dat hielp niet echt. Een paar dagen later was het alsof je zou stikken. Ik was toen zelf ook ziek, maar ben meteen in de auto naar een dierenwinkel in een nabijgelegen dorp gereden om een ander middeltje te halen. Als ik een sirene zou hebben, had ik die op het dak van mijn auto gezet. Het middeltje hielp. Je kreeg weer lucht. En ik ook.

Iedere ochtend ging je op de weegschaal, zo kon ik zien of je was gegroeid en hoeveel eten je nodig had. Ik schreef het op een lijstje, een heel mooi lijstje, met oplopende getallen en hartjes.

Samen met Nelson en Iep nam ik jou overal mee naar toe. Waar wij waren was jij ook. Je paste precies in ons midden. Samen op het picknickkleed, samen in het gras, samen in mijn bed, samen naar buiten kijken, samen zijn. In een ruimte van liefde.

Er bleek iets mis te zijn met je pootjes. Aanvankelijk dacht ik er zo licht mogelijk over, echter naarmate de tijd verstreek bleek het onverhoopt toch een groter probleem dan ik dacht. Maar we zouden een oplossing vinden, daar was ik van overtuigd. We zouden alles gaan proberen zolang jij dat wilde. We waren een klein team. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik voor jou zorgde, we deden het samen. Twee zielen, ik in een mensen lichaam en jij in een vogellichaam, verbonden.

We gingen naar een vogelarts, hij vertelde dat je Arthrogryphosis hebt. Een aangeboren afwijking aan je gewrichten. Je was te veel vergroeid om te kunnen opereren. Je zou nooit goed kunnen lopen en waarschijnlijk ook nooit kunnen vliegen.  Ik moest zelf besluiten “wat ik nu wilde”. Het ging alleen niet om wat ik wilde, het ging om jou. En jij keek mij aan, met je kleine grootse ogen en we zouden samen verder gaan, het per dag bekijken.

De volgende dag gingen we met mijn 45km autootje naar één van de mooiste plekken die ik ken. Jij, Nelson en ik. Ik wilde je graag de weidsheid laten zien, de wind van de zee laten voelen. We gingen picknicken. Onderweg naar die plek heb ik jouw mandje op schoot gezet, je hing in een hangmatje aan het rieten handvat. Door het voorruit van de auto kon je de lucht zien, ik deed het raam open zodat er veel wind was en toen was het net alsof je vloog. Ik lachte, jouw oogjes keken naar de blauwe lucht en de vrijheid van alles om ons heen. We hebben gevlogen. Lieve Doris.

De laatste weken ging het moeizaam met het lichaam waarin jij leefde. Het leek als een kaartenhuis uit één te vallen. Je veren braken af, je staart kwam niet terug, door het fladderen bloedden je vleugels ook al had ik een speciaal kussen voor je gemaakt, hangmatjes, een nestje van schuimrubber en allerhande andere dingen die mij goed leken maar die jou niet beter maakten.
Dat vond ik heel moeilijk. Sommige mensen dachten dat ik “veel werk” van jou had, maar dat was niet het moeilijke want ik heb dat nooit zo ervaren. We deden het immers samen. Het moeilijke vond ik dat wat ik ook deed, het jou niet bracht wat ik voor jou wenste. Iedere avond wanneer ik jou op je slaapplek legde, brak mijn hart een beetje. Omdat je daar alleen zat, omringd door zacht materiaal omdat je je anders zou bezeren. Ik ging altijd nog even met je praten en zei meestal tot besluit dat je in gedachten en in dromen door het hele Universum kunt vliegen. Voorbij alles, vrij.

Ik heb je nooit een “zielig vogeltje” gevonden. Je was altijd heel helder, nieuwsgierig en fijn gezelschap. Ik moest vaak denken aan de woorden van Rumi; “I am not this hair, I am not this skin, I am the soul that lives within”. 

Twee dagen geleden kreeg ik  tranen in mijn ogen en zei hardop dat ik niet meer wist wat ik moest doen. Je vleugels hadden weer erg gebloed, ik had je schoongemaakt, nog even vastgehouden en naar je slaapplek gebracht. Ik lag in bed en er bekroop mij een benauwend gevoel. Ik heb jou in gedachten gevraagd wat jij wil. En ik heb de engelen gevraagd jou in hun licht op te nemen. Dat zag er heel mooi uit in mijn gedachten.

De volgende dag (gisteren) kreeg ik het gevoel dat jij nog even wilde leven. En dat ik mijzelf daarover geen vragen meer hoefde te stellen.  Dus we leefden een laatste mooie dag samen.

Vandaag heb jij denk ik op mij gewacht. Gewacht tot ik wakker werd. Ik heb je nog een beetje opgefrist, schone doeken in je nestje gelegd, je hebt een paar hapjes zelf gegeten en ik heb een paar hapjes geholpen, je hoefde geen water.
Een paar minuten later zag ik dat je vreemd bewoog. Ik heb je vastgehouden, gezegd dat ik heel veel van je houd, ik heb je bedankt voor onze bijzondere ontmoeting.  Ik heb gezegd dat je het leven mag loslaten, dat het goed is, dat je zo dapper bent en dat je mag gaan vliegen in het Universum.

Je hebt één van de mooiste verhalen in mijn levensboek geschreven, een verhaal dat voor altijd met de wind zal dansen, met de zon zal schijnen, in mijn hart zal klinken. Vlieg maar lieve Doris, vlieg!

 

 

 

 
Reacties

MarJan op 14-08-2014 23:27

Slik.. wat heb je het mooi omschreven. Wat je voelde, hoe jullie samen waren en het samen toch wel wisten. Hoe je Doris hebt losgelaten. En ik weet zeker, Doris vliegt en zal altijd om je heen vliegen om jou te helpen als je heel ziek bent, of het even niet meer weet. Hou van jou en van je dierenfamilie, waar Doris nu voor altijd bij hoort! Knuffel van mij, twee armen om je heen en even tegen mijn hart aangedrukt.Liefs!!! 

Martin Janssen op 14-08-2014 23:30

Ik moest huilen. Om daarna terug te denken aan de bijzondere momenten die je met ons hebt gedeeld, Maartje. En toen moest ik lachen. Lachen met natte wangen.

Je bent een Mooi Mens.

rob op 14-08-2014 23:33

twee tijdlijnen van twee met overvloedige innerlijke schoonheid gezegenede schepselen liepen een tijdje samen.jullie hebben het grote geluk gehad onder de indruk van elkaars bijzonderheid te zijn geraakt.dat is wat jullie voor altijd bij zal blijven.net zo indrukwekkend als jullie samen-zijn wqas, zo indrukwekkend is jullie afscheid geweest.Als dáár geen zegen op rust...

Joy op 14-08-2014 23:48

och..... Het eerste waar ik aan denk is deze tekst....

Fly, fly little wing

Fly beyond imagining

The softest cloud, the whitest dove

Upon the wind of heaven`s love

Past the planets and the stars

Leave this lonely world of ours

Escape the sorrow and the pain

And fly again

Fly, fly precious one

Your endless journey has begun

Take your gentle happiness

Far too beautiful for this

Cross over to the other shore

There is peace forevermore

But hold this mem`ry bittersweet

Until we meet

Fly, fly do not fear

Don`t waste a breath, don`t shed a tear

Your heart is pure, your soul is free

Be on your way, don`t wait for me

Above the universe you`ll climb

On beyond the hands of time

The moon will rise, the sun will set

But I won`t forget

Fly, fly little wing

Fly where only angels sing

Fly away, the time is right

Go now, find the light

liefs Joy

Deb op 15-08-2014 00:12

En toen kwam ik uit mijn late dienst. .lig nu met dikke tranen in bed.Niet eens speciaal om Doris, hoe groot het verlies ook is...maar om het verhaal. Het hele verhaal hie jij het heb verteld. Diep geraakt en geroerd hebben jullie me..Dorisduivenbaby vlieg ! Maartje, schrijf zoals je schrijft. Nogmaals bedankt voor deze zielenroerselen♡

XxDeb

Heico op 15-08-2014 00:37

Je bent een hele grote schat en Doris heeft een heel kort, maar vooral ook heel mooi leven gehad in jouw bijzijn. Ik weet zeker dat jullie elkaar kracht en energie hebben gegeven. Kus en sterkte met dit gemis.

maria op 15-08-2014 00:43

Geraakt.. diep...

Linda op 15-08-2014 01:04

Zo verdrietig dat het niet zo mocht zijn. Maar jullie hebben er werkelijk alles aan gedaan, wat heb jij Doris mooie dagen bezorgd. Een beter leven had niemand Doris kunnen geven. Heel veel sterkte lieve Maartje, verdriet van een dier wat je moet missen is net als bij alle dierbaren niet met een pen te beschrijven. En deze bijzondere band tussen mens en dier, prachtig mooi en dat zal niemand jullie meer afnemen!

En het roept herinneringen op, jaren geleden verlaatte een broedende kip het nest, samen met een aantal donzige kleine kuikens. In het nest vond ik een ei wat koud was en een kleine opening had. Met mijn lichaamswarmte en een lamp heb ik het kuikentje geholpen eruit te komen. Dat een kuiken dit proces zelf moest doen, volgens de boekjes, maakte mij niet uit. Samen zouden wij de wereld gaan verkennen. Fred groeide, wandelde hele dagen met mij mee, ging mee in de crossauto die wij hadden en waar mij rondjes rond de boerderij mee reden. Altijd zat Fred op mijn nek, hij zag mij als moeder en moest lang niets van andere kippen hebben. Tot hij ineens vals werd en iedereen, behalve mij, aanviel. Moeder natuur had het ei blijkbaar niet voor niets laten liggen.. mijn vader heeft Fred uit zijn lijden verlost toen het echt niet meer ging, zonder mij, ik had die keuze nooit kunnen maken voor Fred. Mijn Fred, mijn lieve Fred. Ik was een jaar of twaalf en zal dit ook nooit vergeten

trijna op 15-08-2014 07:48

zo bijzonder en liefdevol :)

Robert Wagter op 15-08-2014 08:20

Je hebt het zelf al allemaal gezegd. Ik wens je fijne herinneringen.

Cecilia op 15-08-2014 08:57

Lieve Maartje, Iep en Nelson..veel sterkte, kracht en liefde gewenst... Zoveel fijne herinneringen die jullie allen mogen delen. Heb er plezier aan, laat een traan.. Maar laat vooral Doris het middelpunt zijn van jullie liefde-cirkel, zoals Doris dat ook was toen de schat met jullie samen was. Op basis van die liefde zal Doris vliegen, in de mooiste hemel die er is.. En genieten van de dingen die je Doris hebt geleerd, zonder gevaren, in volle vrijheid en gezondheid.. En Doris zal wachten, tot wanneer de tijd daar is.. Veel liefs en oneindig veel knuffels voor jullie alledrie...

Gea (Erica Turf) op 15-08-2014 08:58

Lieve Maartje,

Wat ontzettend ontroerend en vreselijk lief. Wat heeft Doris het geweldig bij je gehad. Hij zal één van de mooiste zieltjes zijn die rondvliegt, prachtig verlicht, omringd door warmte en liefde. 

Ik wens jou, Nelson en Iep heel veel sterkte nu Doris niet meer bij jullie is. 

Liefs Gea xxx

Gea (Erica Turf) op 15-08-2014 09:06

ps: excuses dat ik hij schreef ipv zij. xxx

Mieke op 15-08-2014 11:27

Lieve Maartje,

Wat een ontzettend mooi en ontroerend (levens)verhaal. Eigenlijk had ik jou en Doris nog veel meer tijd gegund samen. Maar de tijd die jullie wél samen hebben gehad, was een heel bijzondere. Zoals ik al eerder tegen je zei; Doris had echt geen betere plek kunnen kiezen dan bij jou. Jullie hoorden bij elkaar. Doris zit nu voor altijd in jouw hart en jij in het hare. Heel veel sterkte bij dit gemis en een dikke knuffel

Sven op 15-08-2014 15:29

Wat ontzettend jammer -het doet me denken aan wat ik met mijn turkse tortelduifje meemaakte, die maakte slechts 1 vlucht in haar korte leven. Gaan doen we allemaal, maar voor een duifje dat niet kon vliegen, heeft Doris -denk ik- toch een hele mooie tijd met jullie gehad. Fly on, little wing.

(ps: dit schrijfsel heb ik gewoon gemist toen ik hier de laatste keren kwam..)

tine op 15-08-2014 16:51

Van al julie liefde met en voorelkaar hebben jullie geschiedenis gemaakt. En niet zomaar geschiedenis, een liefdesgeschiedenis die nooit vergeten gaat worden. En ooit worden jullie herenigd in het universum en kunnnen jullie samen vliegen, vrij zijn.

Cindy op 16-08-2014 10:50

Och arme.... Wat verdrietig. Maar het mooie verhaal blijft voor altijd. Doris blijft voor altijd!! Heel veel sterkte met het gemis en heel veel liefs!

ronald op 16-08-2014 15:09

Hallo Maartje,

Wat een schitterend verhaal met een jammerlijk vroeg einde. Ik ben blij dat ik je doris heb mogen schenken door het gebruik van de broedmachine. Mocht het in de toekomst weer nodig zijn dan sta ik daar zeker voor open. Groet Ronald van doniastate. 

Jan Muizelaar op 16-08-2014 17:53

Leave Maartje,Gisteren hoord ik al van Riet dat Doris was overleden en dat de tranen haar in de ogen stonden. Net heb ik het gelezen en het is ontroerend mooi zoals jij voor Doris hebt gezorgd. Ik had niet zoveel met duiven, maar Doris heeft daarin wel verandering gebracht.Ik heb ontzettend veel bewondering voor de wijze waarop jij in het leven staat en dat weet over te brengen aan al je vrienden en volgers.Do bist en bliuwst in bjusterbaarlik moai famke!Leafs fan Jan

Edwin op 17-08-2014 17:59

Ontroerend mooi verhaal. Prachtig liefdevol opgetekend.

sylvana timmer op 21-08-2014 00:48

Wat een prachtig leven heb jij je vogel gegeven, respectvol, liefdevol, ik kan me heel goed voorstellen dat dit een zwaar moment voor je is. Maar samen hebben jullie alles besloten, dus ook dat het genoeg is.

Sterkte met dit verlies,

Groetjes Sylvana

Marit op 02-09-2014 10:28

Lieve Maartje,Ik lees dit nu pas- heb sinds een paar maanden geen Facebook meer. Fijn dat ik hier kan lezen over de mooie dingen die je meemaakt en deelt. Ik wens je sterkte met het fysieke verlies van Doris, maar ze blijft natuurlijk op je schouder zitten en meekijken naar wat je allemaal doet.

Veel liefs van Marit  

Ranjana op 23-10-2014 20:10

Opnieuw geraakt door je delen, je schrijven, je verwondering, je puurheid, je liefde voor Leven met een hoofdletter in al zijn facetten. Lief Mooi Mens. Dank je wel opnieuw dat je de wereld zoveel mooier maakt! En dank je wel Doris voor jouw vliegen. Wij vliegen allemaal met jou mee! Liefs van Ranjana

Ave Lees- en Leefgenoten!

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

Wees welkom, lees mee
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                              

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl