Wat is Gezegend

 

Vanochtend vertelde ik mijn ouders over de mensen met chronische pijn die ik heb ontmoet via Facebook. Het zijn heel waardevolle contacten, ik had nooit verwacht dat Facebook zo'n bijzondere rol in verbinding zou spelen in mijn leven. Ik denk vaak aan hen, aan de mensen met chronische pijn. Net zoals veel mensen zeggen zich geen voorstelling te kunnen maken van mijn leven, kan ik mij nauwelijks een voorstelling maken van de pijnen die deze mensen dag in dag uit moeten doorstaan. Want we hebben het niet over een beetje pijn, maar over pijn die amper met Morfine te bestrijden is. Ik vind het soms moeilijk deze pijnen van andere mensen voor mijzelf een plekje te geven. Ik vind het oneerlijk, ook al is dat misschien niet aan mij. Het maakt me verdrietig. Ik denk veel na over acceptatie en overgave. In sommige gevallen vraag ik mij af of dat haalbaar is, als mens, in dit leven.

“Jullie zijn heel gezegend”, zeg ik tegen mijn ouders. “Jullie kunnen je kleinkinderen in je armen nemen zonder pijn, alle leuke dingen doen die je zou willen, we zijn als gezin compleet en worden steeds completer met de komst van kinderen van jullie kinderen”. 

Tot mijn verbazing krijg ik geen volmondig bevestigend antwoord. “Of vinden jullie van niet?”, vul ik mijzelf zachtjes aan.
“Je vader heeft wel een herseninfarct gehad”, antwoordt mijn moeder.  En ineens voel ik een soort onderliggend verschil in het ervaren van het leven.

Wanneer je mijn moeder met haar kleindochter ziet, zie je een stralende gelukkige vrouw. Dankbaar en gezegend, zouden mijn woorden daarbij zijn. Misschien is het verschil dat de ene mens zich bewust is van gezegende momenten en de andere mens zich bewust is van een gezegende stroming.

“Gezegend betekent voor mij niet dat er nooit iets naars gebeurt in je leven”, vertel ik mijn moeder. “Natuurlijk zijn we allemaal erg geschrokken toen Heit een herseninfarct kreeg, maar we zijn samen en het gaat zo goed als mogelijk”.

“Ik voel mij gezegend”, vertel ik haar. “Echt gezegend. Ook al ben ik vaak ziek, ook al breng ik het grootste deel van de dag liggend door, ook al kan ik niet wandelen met Nelson of even op vakantie, ook al kan ik niet werken of studeren, ook al is praten mij soms zelfs te veel .. Ik voel mij gezegend”.

“Ik voel mij gezegend omdat jullie er zijn, mijn broertje en zusje, mijn zwager en schoonzusje, mijn nichtje. Ik voel mij gezegend omdat Nelson en Iep bestaan, omdat het leven zo wonderlijk is, omdat ik mijzelf steeds beter kan zien. Omdat ik bijzondere mensen ontmoet, omdat ik diep van binnen iets voel, een stroming die mij de weg wijst. 

Ook al lig ik en ben ik vaak ziek, ik stroom en het stroomt door mij, daarom voel ik mij gezegend. Het is moeilijk uit te leggen, het is onzichtbaar maar zo duidelijk aanwezig”.

“Misschien is het Liefde, Vertrouwen en Verbondenheid,
het is een gevoel voorbij alles wat er gebeurt.

En dat voel ik iedere dag. Als ik het niet voel, weet ik wat mij te doen staat; terug naar de kern van mijn bestaan.
Ik vind die kern niet door eerst fysiek beter te worden, die kern vind ik dwars door ziekte heen. Want ik besta nu, vandaag. En vandaag wil ik verbonden zijn, ongeacht de omstandigheden van mijn lichaam. Want juist die verbondenheid schenkt mij vrede en die verbondenheid is leven voor mij. Een gezegend leven".

Reacties

Robert Wagter op 12-09-2013 12:26

Ik ben zo iemand die zich eigenlijk ook heel gezegend zou mogen noemen want op een kleinigheid (rug) na heb ik niets te klagen, integendeel. En toch herken ik dat van je moeder wel. Je merkt pas wat je mist of wat je niet meer kan als het er niet meer is, het is moeilijk om je bewust te zijn van je zegeningen. Maar zo af en toe, bijvoorbeeld als ik alleen in de natuur ben, dan lukt dat wel en ook een stuk als dat van jou doet me dat weer beseffen. Een prachtig blogbericht, bedankt.

Karin J. op 12-09-2013 14:45

Niets is zo moeilijk dan ervaren wat de ander zegt. Soms is het schier onmogelijk. Heel jong, echt piep nog, verloor ik mijn grote liefde. Ik heb echt altijd gedacht dat mijn moeder begreep wat ik had verloren en dat het nooit meer hetzelfde zou zijn en dat het een vorm van onverschilligheid was dat ze er niet op reageerde. Dertig jaar later stierf mijn vader en pas toen, toen zei ze me, 'nu weet ik wat je hebt doorgemaakt, ik wist het niet, maar nu wel.'

Ik heb het nooit ervaren als te laat. Ik denk aan haar woorden terug met heel veel liefde omdat ze het zei op het moment waarop er zoveel waarachtige emotie in zat. Ik ben meer van haar gaan houden.

Dank je voor het opnieuw wakker maken van deze kostbare ervaring van mijzelf. Je hebt het zo mooi beschreven!

Mar op 12-09-2013 16:47

Een knuffel van herkenning... x 

Liefs Mar

aleid op 13-09-2013 00:30

is jouw moeder de gezonde mens bij jullie?Zij ziet jouw heftig ziek-zijn en voelt niet het innerlijk proces gaat.Zij ziet jouw pijn.Verder heeft ze het herseninfarct van je vader meegemaakt.Als zij heel veel zorg draagt voor jullie, heeft ze misschien wel geen tijd en enrgie om haar proces te beleven en te laten stromen.Ik denk dat het moeilijk is voor een ander asl jij de zegeningen van die ander telt.....Zij kan niet in jouw schoenen staan en jij niet in de hare.....Het proces wat jij gaat, gaat zij nu niet en andersom.....en je kunt ze niet vergelijken.Net zoals je het niet af kunt zetten, tegen het proces van mensen die zulke zware pijnen leiden, dat het morfine bestreden worden....Elke mens heeft zijn eigen heftige pijn te gaan.....Misschien voelde je moeder wel heel veel pijn, op het moment dat jij haar vertelde, dat ze erg gezegend was......Begrijp je een beetje wat ik bedoel?xxx

Gitta op 13-09-2013 09:38

Dag Maartje, ik wil gewoon even zeggen hoeveel bewondering ik heb voor jou, voor de manier waarop jij met het leven verbonden bent. Tegelijkertijd benijd ik je om dat gevoel. Hoe doe je dat? Terugkeren naar de kern van je bestaan? Hoe leer ik dat?

Ik leer zoveel van jou. Maar ik heb nog zo'n lange weg te gaan.

Annick op 15-09-2013 14:55

Maartje Maartje,   dit is opnieuw een gouden schrijfsel... DANK !!! Ik moet er van huilen...  

HansDeZwans op 26-09-2013 08:24

Ik voel mij gezegend dat ik dit hier kan lezen. Jij bent een bijzonder mens.

Sven op 04-10-2013 23:30

Alsof het een zwoele zomeravond is, zomaar in oktober. Hoop dat je dag gisteren ook een gezegende was. En vandaag. En morgen.

Liefs!

Ave Lees- en Leefgenoten!

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

Wees welkom, lees mee
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                              

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl