Ontmoeten

 

Afgelopen dinsdag ontving ik monnik Bhante Seelagawesi Thero uit Sri Lanka in mijn voorheen zelf benoemde "Klooster Non-actief". Het is  een bijzonder idee hoe levens kruisen en mensen elkaar ontmoeten op Aarde. 

Een poos geleden ontving ik een bericht van Cees-Jan. Hij las mijn weblog en we werden Facebook vrienden. Cees-Jan kende Bhante en zei dat wanneer Bhante weer in Nederland zou zijn hij ons aan elkaar zou kunnen voorstellen, als ik dat leuk zou vinden. Vanzelfsprekend leek mij dat erg leuk. Het gebeurt vaak dat mensen iets zeggen en er in de praktijk nimmer iets van komt. Dat stoort mij niet, ik heb daar vrede mee. Maar met Cees-Jan bleek het anders. Een man van zijn woord. Maanden later ontving ik de data waarop Bhante in Nederland zou zijn. Hij stelde een dag voor, ik mocht de tijd kiezen en op die dinsdag middag werd een idee realiteit. Een ontzettend mooi gevoel. Een gedachte waarmaken, samen. 

Vanwege de voor mij fysiek moeizame tijden was het nog even de vraag of de ontmoeting door zou kunnen gaan. Bij tijd en wijle krijg ik nauwelijks mijn hoofd van mijn kussen en betekent luisteren en praten een enorme inspanning. Tegelijkertijd kon ik niet aanvaarden dat ik vanwege mijn fysieke conditie wederom iets bijzonders aan mij voorbij zou moeten laten gaan. Ik overlegde met Cees-Jan. "Het enige wat je hoeft te doen, is aanwezig te zijn". "Laten we het een half uurtje proberen". 

De dag waarop Bhante samen met Cees-Jan en Johan zou komen, kwam mijn zusje vast wat eerder bij mij vanwege de kleine voorbereiding met eten en drinken. Het is fijn dat ze er was, zo kon ik mijn energie richten op het te ontvangen gezelschap en het is vooral fijn dagen als deze met haar te delen. Later werd zij ook nog de notulist, zodat Bhante en ik terug konden lezen waarover we hebben gesproken aangaande het onderwerp "What should be done".Tijdens de ontmoeting verstreek er vier keer meer tijd dan gepland. Lichamelijk was dit een nogal onprettig gevoel, maar mijn geest heeft een sterke focus. Vastberaden om alle informatie tot zich te nemen, zelf te blijven nadenken en zo nu en dan een vraag te stellen.

Sommige dingen waarover we spraken kwamen eenvoudig en zonder omwegen of obstakels bij mij binnen. Bij andere onderwerpen voelde ik een soort innerlijke weerstand. Ik heb dat gevoel opgemerkt en los gelaten. Weerstand hoeft niet te betekenen dat de visie niet aan mij is besteed, het kan ook duiden op een veronderstelling die ik mij eigen heb gemaakt. Een veronderstelling die het niet "eens" is met de visie die nieuw binnenkomt. 

Te midden van de vele woorden heeft Bhante mij sowieso een eenvoudige houvast gegeven middels een Metta chant. Zodat ik vredig in slaap val en vredig opsta. Die ben ik meteen gaan luisteren en de chant zit zowaar de hele dag in mijn hoofd. En dat is fijn, terwijl de andere informatie nog wat aan het rondzweven en bezinken was, bood de chant een zuiver midden. 

De weerstand zat vooral in het gebied tussen "accept and the strong intention to heal". Op een of andere manier heb ik aanvaard dat het is zoals het is, dat dokteren niet exact weten wat er met mijn lichaam aan de hand is, dat ik medicijnen probeer zonder enige zekerheid, dat ik fysiek veel minder kan dan andere mensen en dat ik daar toch mijn vrede en vrijheid in vind. 

A strong intention to heal zou betekenen dat ik niet aanvaard zoals het is. Ik vind dat een lastig gebied. Maar enkele dagen later zie ik het nu toch iets anders. Ik heb besloten "a strong intention to heal" te cultiveren.  

Toevallig bekeek ik gister een Youtube filmpje met als titel "I am well". Ik had er die nacht nog over nagedacht, over het laten stromen van energie en licht door je lichaam en wezen. Dit filmpje illustreert hetgeen ik voelde of visualiseerde. 

Vandaag ga ik een kleine collage maken waarin ik benoem "what should be done". Behalve bovenstaande woorden zal er in de collage ook plaats zijn voor de loop-meditatie die ik iedere dag ga doen en vandaag al heb gedaan. Ik ben begonnen met vijf minuten (in de regen) en dat ging erg goed. Het brengt lichaam en geest samen, omdat je heel bewust je aandacht naar je benen en voeten brengt. Je beseft echt dat je loopt en hoe bijzonder dat is. Stap voor stap. Wellicht mede dankzij mijn roze compressie kousen waarvan ik nu weet dat ik ze niet voor niets heb aangeschaft!

Gisteren ontving ik een audio opname van de chant welke Bhante samen met Cees-Jan en Johan voor mij hebben gezongen. 63 keer het "Arogyaparaema labha" couplet. Vanochtend heb ik met hen mee gechant. Een speciale ervaring, die ik iedere ochtend ga herhalen. Ik ben er heel blij mee en dankbaar voor. 

Het is een goed gevoel op deze manier bij te dragen aan mijn eigen geluk. Het geeft zelf-vertrouwen. Ik beschouw het als iets wat ik leuk vind om samen met mijzelf te doen en te ervaren.

Al met al gebeurt er wederom meer dan je in woorden kunt benoemen, voor de juiste lezer staat er van alles tussen de regels door geschreven. 

“Change only takes place through action"

To be continued!

Dank jullie wel, Bhante Seelagawesi Thero, Cees-Jan, Johan & Jannie voor een bijzonder samenzijn.Reacties

rolstoelmuis op 28-06-2013 15:33

Lieve Maartje,Wat een hele bijzondere ontmoeting. Wat fijn dat het gesprek energie en licht door je heen laat stromen en dat je bezig met je lijf kunt zijn zonder je daadwerkelijk in te spannen. Ik hoop voor jou dat dit iets heel moois kan bewerkstelligen nu en in de toekomst en ik wens je veel helderheid en licht toe op je pad. Liefs van Riet

Mar op 28-06-2013 16:31

Ik ben zo blij dit te lezen en ja, tussen de regels door lees je meer. Maar je hebt het prachtig op papier weten te zetten. Ik bewonder je, je kracht en je accept!!! Heel veel liefs van mij... ~X~ en dank j ewel voor het delen! Mar xxx

Wolf op 02-07-2013 03:57

Hey Maartje! Het is een groot genoegen hier weer te zijn maar "bijgelezen" ben ik niet; daartoe kom ik wederom terug. Wat ik heb gezien en gelezen, met als laatste dit prachtige verslag, maakt me weer alert op hoe mooi jouw blogsite is!

NB Ben je bekend met de Findhorn Community? In mijn jonge jaren kwamen ze eens naar een New Age centrum in de stad, waar ik wel eens kwam. Ik heb er een aantal mensen van ontmoet en hoop nog altijd ooit-op-dag de community in Schotland te bezoeken, al is het nu niet meer zoals het toen was.

Het had en hopelijk heeft nog een hoog Be Here Now gehalte met groot respect voor de natuur.

PS Je foto's van jou en Nelson samen zijn elke keer weer schitterend!!! :O}}}

PPS Over loopmeditatie gesproken. Mijn vorige hond kreeg eenmaal totaal onbedoeld wat THC binnen door het schoonlikken van een wietcakebeslagkom. Nog nooit ZO'N VREDIGE hond gezien. Maar toen ze wilde gaan lopen, kreeg ze de ene poot niet voor de andere gezet. Je zág haar peinzen: hoe... hoe moet... ?? En dan met een gelukzalige znoorrr gewoon weer gaan liggen - "ach, zo belangrijk is het ook weer niet..." [Don't try this at home & Niet Voor Herhaling Vatbaar! Maar als ongeluk een mooie ervaring.]

daphne op 03-08-2013 22:36

hoi Maartje,

hoe gaat het nu inmiddels met je loop-meditatie?

ik ben heel nieuwsgierig naar je beleving daarvan. 

groetjes, Daphne

Ave Lees- en Leefgenoten!

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

Wees welkom, lees mee
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl