That is how the light gets in

 

Gisteravond toen ik in bed lag, dacht ik na over mijn leven.
Misschien vooral over het leven of het in leven zijn. 


3-10-2013 is mijn 33 jaar op Aarde viering. Mooie cijfers, vind ik. Drie in het kwadraat is negen en negen is mijn geluksgetal. Wist je dat het product van ieder getal vermenigvuldigd met negen ook de som negen heeft; 3 maal 9 is 27; 2 plus 7 is 9. Het woord negen is daarbij een palindroom (van het Grieks "opnieuw"), een symmetrische volgorde van letters of cijfers.  
 

3-10-1980 kwam ik op Aarde. Ik heb nooit echt een plan gehad, behalve een plan van binnen. Dat plan zag ik niet heel duidelijk voor me, maar iets in mij werd er voortdurend door gedreven. Mijn uiterlijke leven viel op een bepaald moment in ontelbaar veel stukjes uit één. Alles ging mis, heel erg mis. De bedoeling was dat ik alle stukjes weer aan elkaar zou lijmen en dan verder zou gaan met daar waar ik gebleven was; mijn VWO afronden en studeren. Dat was niet alleen mijn idee, maar ook het idee van de mensen om mij heen. Want, als ik maar eenmaal weer in die gangbare stroming zat. Mijn leven is denk ik niet gangbaar bedoeld, ik heb een certificaat voor mijn VWO gekregen, maar heb geen idee waar het ligt. Ik heb wel allemaal andere aantekeningen over het leven, gedachten, inzichten en verwonderingen. Die weet ik precies te vinden, zowel buiten mij als van binnen. 
 

Soms is het alsof mijn "innerlijke plan" zo sterk is, dat mijn uiterlijke plan in duigen moest vallen.
There's a crack in everything, that is how the light gets in.
 

Al vanaf het moment dat je wordt geboren, word je geconfronteerd met een behoorlijk sterke vorm van conditionering. Ik ben daar niet per se voor of tegen, maar het valt mij op. Er wordt je verteld hoe alle dingen heten, hoe sneller je iets kunt hoe knapper, je leert de mensenregels over schrijven, over getallen, over hoe de mensen de wereld hebben verdeeld en hoe die delen heten en als je dat allemaal onthoudt krijg je een mooi rapport. Je leeft van maandag tot en met zondag en dan begint de week opnieuw. Twaalf maanden achtereen.

Vroeger wilde ik altijd al zo graag dat er een "tussendag" bestond. Een dag zonder naam.
Een onverwachte dag. Of maand. En daarna alles achterstevoren. Met weer zo nu en dan een "tussendag", waarop alles geen naam heeft. Dat leek mij zo'n vrij gevoel. 

Wat mij toen ik wat ouder werd vooral opviel aan die soort van conditionering is dat het vooral van buiten naar binnen gericht is. Daarom begreep ik later ook beter waarom zowel ik als de mensen om mij heen het belangrijk vonden dat ik de draad weer kon "oppakken" daar waar ik hem kwijt was geraakt. De weg van buiten zou dan de weg van binnen vanzelf vormen. Dat gebeurde bij mij alleen niet. Ik voelde mij opgesloten en ongeïnspireerd. Zoals ik eerder schreef: "Ik heb nooit echt een plan gehad, behalve een plan van binnen. Dat plan zag ik niet heel duidelijk voor me, maar iets in mij werd er voortdurend door gedreven". 

Achterom kijkend, lijk ik het steeds beter te begrijpen. Ik vind het welhaast wonderlijk dat het gegaan is zoals het is gegaan. Ik, als geconditioneerd mens, had veel discipline en verantwoordelijkheidsgevoel. Maar, ik als "plan van binnen", had welhaast de kracht van een hogere macht aan discipline en verantwoordelijkheid om de weg van binnen naar buiten te vinden. Om ruimte vrij te maken en dwars door alles heen te schijnen. Misschien heeft het met "ego" en "hart" te maken. Misschien met "ik" en "Hij". Misschien met niks. Maar tegenwoordig alles met mij. 


Ave Lees- en Leefgenoten!

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

Wees welkom, lees mee
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl