Soulmate

 

De laatste dagen denk ik plots wat meer na over relaties. Toevallig las ik vanochtend in de "Margriet" van mijn oma een interview waarin wordt gezegd: "Ik weet nu dat je leven kunnen delen met iemand het hoogst haalbare en het mooiste is". 

Voor mij geldt dat niet. Althans, nu niet. Ik denk dat het hoogst haalbare een oprechte relatie met jezelf is. Je leven delen met jezelf. Waarmee ik niet een ik- gericht bestaan bedoel. Maar een bestaan waarin het volstaat dat je "alleen" bent. Waarin je samen met jezelf door de tijd reist. Kijkt met je eigen ogen. Luistert met je eigen oren. Zelf nadenkt en je eigen gezelschap als prettig ervaart.  
Een groot bijkomend voordeel is, dat je zoveel minder van andere mensen hoeft te verwachten, wat zowel fijn is voor die mensen als voor jezelf.

Met veel plezier maak ik die reis. Ik vind het leuk, samen met mijzelf. Eerlijkheid gebiedt mij te bekennen, dat het "alleen zijn" anders is met Nelson en Iep. Er is geen sprake van alleen. Ik voel mij dan ook niet of nauwelijks eenzaam. Nelson en Iep zijn op een natuurlijke manier verbonden met de Aarde en tegelijkertijd is het alsof je het hele Universum in hun ogen ziet. Zij wijzen mij, zomaar door er te zijn, de weg. Dat gevoel heb ik ook met de mensen die ik via de digitale poorten ontmoet. Ik voel mij niet alleen, omdat er zoveel vriendelijkheid op mijn pad komt. Ik ben daar heel dankbaar voor en vaak door verwonderd. 

Regelmatig zie je relaties waarvan ik eigenlijk niet zo goed begrijp wat die mensen "samen" aan het doen zijn. Het lijkt een soort gewoonte, of een vlucht, een verwachtingspatroon, een schijnveiligheid of een niet beter weten. Zelf zou ik daarin niet kunnen leven, de ruis zou mij lamslaan. Het leven is daar veel te kort en te mooi voor. Er is zoveel te beleven en te zien, het is naar mijn bescheiden mening echt zonde om in troebel water rond te dobberen. 

Nu mijn leven behoorlijk is veranderd op fysiek gebied, heb ik de ruis doorheen de tijd zoveel mogelijk uitgeschakeld. Het lichaam waarin ik mijn leven leef is te vergelijken met een volle agenda. Wat ik náást die volle agenda doe, kies ik zo mogelijk heel bewust. Ik forceer geen bezoekjes meer omdat "het al zo lang geleden is". Ik probeer niet meer tegen beter weten in mensen te helpen. Ik sluit geen vriendschappen met mensen die niet zo goed bij mij passen. Voorheen deed ik dat wel, nu kan dat niet meer en eigenlijk is dat erg overzichtelijk en verhelderend!  

Wanneer iemand wat dichter in mijn leven komt, vind ik het vaak een beetje ingewikkeld. De dingen die je uit moet leggen en daarmee ook telkens weer uitlegt aan jezelf. Ik ben nog steeds aan het oefenen met mijn fysiek veranderde leven en blijf zoeken naar hoe ik mijn geest vrij houd te midden van mijn vernauwde bewegingsvrijheid. Dat gaat steeds beter. Waar ik voorheen na twee slechte dagen al een benauwend gevoel kreeg aangaande mijn lichamelijke situatie, ben ik nu na twee slechte maanden nog steeds vrij rustig. 

Ik heb gemerkt, dat wanneer je in een relatie bent en je partner niet die innerlijke rust heeft het eenvoudigweg niet werkt. Ik raakte van binnen verdeeld en voelde mij schuldig over de dingen die ik niet kan. Een schuldgevoel over iets waar ik niets aan kan doen, over iets waar ik zelf ook zo aan moet wennen, iets dat mijn hele leven heeft veranderd. Waarom voel ik mij dan schuldig? Heb ik een keuze; Nee. Doe ik mij best; Ja, heel erg. Terwijl ik dit schrijf, besef ik dat dit schuldgevoel ook met mijn eigen innerlijke rust te maken had!

Je voelt heel duidelijk de rust die iemand wel of niet heeft. Voor mij maakt dat een groot verschil; of iemand voorbij die ogenschijnlijke grenzen kan kijken. Dat je allebei weet dat het oké is. Dat hij niet wacht op de dag dat je beter wordt. Want dat is zo'n akelig gevoel. Ik wacht daar zelf ook niet op. Ik leef vandaag.  

Het hebben van een relatie verbindt je automatisch meer met de fysiek ingestelde wereld en het is alsof die verbinding het contrast zichtbaarder maakt. Dat vind ik opmerkelijk, blijkbaar ben ik nog steeds gevoelig voor de fysiek druk beweeglijke wereld. Ook al kan ik er niet meer op die manier aan deelnemen. Het is misschien ook niet zo vreemd, ik heb er jarenlang deel van uitgemaakt. Mij ermee geïdentificeerd. Nu ben ik niet meer wat ik doe. Nu ben ik wie ik ben. En dat lukt voorlopig het allerbeste samen met mijzelf. Als in; Be your own soulmate.

 Reacties

Hans op 23-03-2014 23:30

Hallo Maartje,

Heb genoten van je nieuwe filmpje op YT, elson houd je goed in de gaten onder het rijden.

Wt een rust is er in de polder. Hans

Ave Lees- en Leefgenoten!

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

Wees welkom, lees mee
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl