Moeder- en wereld ME dag

 

Vandaag is het Moederdag en Wereld ME dag.


Zonder mijn moeder zou mijn leven met een ziekte zonder twijfel anders zijn geweest. Zij heeft de ene na andere dokter gebeld en mij naar de ene naar andere dokter gebracht. Zij heeft mij geholpen met alle papieren aangaande "de overheid" en de gemeente, zodat ik wat geld kon krijgen om van te leven. Zij zorgt de laatste drie jaar dat ik iedere avond warm eten krijg, meestal met een dienblad in mijn bed. Zij regelde een rolstoel, douchestoel, bedsteun en rollator en zorgt ervoor dat deze iedere keer worden verlengd. Zij zorgt ervoor dat ik zowel beneden als boven altijd in een schoon bed lig en slaap. Zij haalt een grote zak met eten voor Nelson, een kleiner zakje voor Iep en meestal ook nog wat dierensnoepjes voor de gezelligheid tussendoor. Zij doet alles wat ik voorheen praktisch zou doen. En bovenal vangt zij mijn tranen op, wanneer ik zo ziek ben of wanneer ik even niet meer weet hoe ik verder moet gaan. Daarbij lachen we samen en praten we over veel dingen aangaande zowel haar als mijn leven.

Het is eigenlijk te veel om te benoemen, zowel wat mijn moeder voor mij doet en betekent als wat ME met je leven doet en wat dat voor mij en mijn familie betekent.

Ik weet dat mijn moeder trots op mij is, trots op de manier waarop ik met de ziekte omga. Ik ben ook trots op haar. Het heeft ons veranderd en voor verandering is moed nodig. Je kunt pas veranderen als je durft los te laten. Het los laten van hoe je toekomst zal zijn, het loslaten van hoe het morgen zal zijn. We maken weinig plannen, de meeste plannen die we maken zijn plannen waar ik alsnog niet bij kan zijn, zoals kleine uitstapjes of feestjes. Voorheen bezorgde mij dat keer op keer tranen in mijn ogen. Het uitzwaaien van familie wanneer zij ergens naartoe gaan, is in de loop der tijd makkelijker geworden. Maar soms, toch ook even niet. 

Toen ik vanochtend de voorkant van de "Vergeet ME niet" - Glossy zag, vond ik het best wel even confronterend. Eén van deze mensen ben ik, met een ziekte die heel je leven beïnvloedt. Ik ben ontroerd door de aandacht die aan het blad is besteed, vrijwilligers die zo bijzonder werk verrichten waardoor je toch het gevoel hebt dat er íets gebeurt, ook al betekent het geen genezing, het werkt helend voor je hart. In plaats van Alleen, Al één.

Met een dankbaar gevoel denk ik aan mijn moeder.
Met een dankbaar gevoel denk ik aan de mensen die ik ondanks mijn zeer vernauwde bewegingsvrijheid heb ontmoet. Vaak heel bijzondere, hartelijke, inspirerende mensen. Het mogen ontvangen van zoveel vriendelijkheid is verrijkend. 

Lichamelijk gezond of ziek, we zijn allemaal maar een korte tijd op Aarde - in hetzelfde schuitje dat leven heet. Doe wat je kunt, met wat je hebt, daar waar je bent. In a gentle way you can shake the world.

 

 

 

Ps. Klik voor de Vergeet ME niet Glossy! Reacties

Saskia klaver op 12-05-2013 16:10

Zo, tranen.... Zo Mooi geschreven, zo liefdevol! 

sjouk op 12-05-2013 17:26

ik ben ook zo blij voor je dat je zo,n lieve moeder hebt xx

Edwin op 12-05-2013 17:40

Mooi verhaal. Ik kom net van mijn moeder vandaan die ook ME heeft. Ik wist helemaal niet dat het Wereld ME dag is. Ik zal haar nog de Vergeet ME niet Glossy sturen.

Tine op 12-05-2013 17:45

Gelukkig weet je de kleine en de grote dingen (zoals je moeder) te waarderen. En dat geeft dat er heel veel mensen van je houden. En ondanks je ziekte denk je vaak aan andere mensen en zo sta je toch midden in de wereld. Liefs

Marja op 12-05-2013 18:00

Wat fijn om een moeder te hebben die zoveel van je houd en jij zoveel van haar.

Maar dat wist ik ook wel dat jullie 2 bijzondere mensen zijn XXX

F & J op 12-05-2013 19:31

Wat heb je prachtig verhaal over geschreven. Heel fijn dat je moeder hebt. Die voor jou doet.

Zo gevoelig verhaal is dit. Zo mooi!!!!!

Gr. van Jacqueline.

gewebkijk op 12-05-2013 22:41

heb er maar even een snelkoppeling van gemaakt, 100mb kan ik op m'n dongeltje niet binnenhalen. ;-)

Byanka Lentz op 13-05-2013 01:10

<3

Theo op 13-05-2013 22:44

Super zo'n relatie......ik was vandaag in Friesland in het dorpje waar ik ooit gewoond heb....er is zoveel veranderd.....het gaat zo snel , dust in the wind....Jezus houdt van jullie lieve Maartje.....en ik ook...liefs Theo

Ave Lees- en Leefgenoten!

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

Wees welkom, lees mee
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl