Op die plek ben ik gewoon mij

 

Nog een paar dagen, dan zit het bijhouden van het lijstje voor mijn arts er op. Twee maanden, dagelijkse informatie over alles wat mijn lichaam doet en niet doet. In de hoop aanknopingspunten te ontdekken. Mijn geest omzeilt het doen en laten van mijn lichaam zoveel mogelijk, waarschijnlijk roept zo'n lijstje daarom zoveel weerstand op. Ik houd er niet van, ik wil er niet te veel mee bezig zijn. Maar ik wil vanzelfsprekend wel meewerken aan het verkrijgen van inzicht. 

Het is nog helemaal niet eenvoudig, zo'n lijstje. Want wat ik "een redelijke dag" vind, is voor een fysiek gezond mens een tamelijk slechte dag. Wat voor mij een goede dag is, is voor de meeste mensen een off day. Daar gaat het in de communicatie dan ook vaak mis. Ik gebruik woorden die mensen anders interpreteren, althans, mensen die mij niet goed kennen. Ik ben niet van het ferme taalgebruik. Mijn gezicht staat ook niet snel op "hopeloos". En ja, vaak doe ik mij beter voor dan ik mij voel, lichamelijk. Puur omdat ik dat wil. Want als ik mij bij mijn lichaam neer zou leggen, dan kwam ik nergens meer. En mijn geest, heeft nog vele plannen. Wil op mooie plekken zijn. Wil rondkijken. Wil lachen. Met Nelson spelen. Het leven in zich opnemen. Zich verwonderen en samenzijn. We zijn maar zo'n korte tijd op Aarde. 

Mijn moeder zegt vaak: "Je moet goed uitleggen hoe het met je gaat. Je moet het eerlijk zeggen". Ik begrijp wat ze bedoelt en zij ziet mij als één van de weinige mensen op mijn aller- ziekst. Maar wat is eerlijk? Er leven meerdere eerlijke verhalen in mij. Het verhaal van mijn lichaam en het verhaal van mijn geest. En het verhaal dat zij samen beleven. 

Vanochtend beantwoordde ik via Facebook een bericht van een aardige journaliste. Zij kwam met het idee een podium voor mijn verhaal te vinden en vroeg mij iets te vertellen over de invloed van de ziekte ME op mijn leven. Het is alsof ik dan even moet afdalen naar een ander bewustzijnsniveau. Ik vertel haar dat ME een immunologische ziekte is. Dat de ware oorzaak niet bekend is en ze zodoende ook niet weten wat een remedie zou kunnen zijn. Sommige ME patiënten kunnen nog dagdelen werken, andere ME patiënten liggen in een donkere kamer aan een sonde of infuus. 

In mijn geval betekent ME dat ik het grootste deel van de dag liggend doorbreng. En zo nu en dan, afhankelijk van hoe het met mijn lichaam gaat, iets kleins kan doen. 
ME heeft als specifiek kenmerk dat de klachten verergeren bij inspanning en dat de herstelperiode weken in beslag kan nemen. Het grootste deel van de tijd voel ik mij ziek. Ziek als in: verzwakt, koortsig, keelpijn, hoofdpijn, duizelig, misselijk et cetera. Daarbij heb ik ook veel last van spierpijn, spierkramp en verzuring in mijn armen en benen. 

ME heeft op zowaar ieder facet van je leven invloed. Het verandert alles. Met het afnemen van je lichamelijk welzijn, nemen bijvoorbeeld ook je sociale contacten af. Een gesprekje kost mij veel energie. Bezoekjes zijn zodoende bijna geen plezier meer. Terwijl je natuurlijk anderzijds graag in contact wil blijven. 

Daarbij kan ik meestal niet zelf naar de winkel, niet zelf met Nelson wandelen, niet zelf mijn was doen, niet zelf koken, niet zelf even met de trein ergens naartoe. Ik kan bijna nooit naar feestjes, bruiloften of andere bijzondere gelegenheden. Ik kan niet werken en niet studeren. Alles verandert en ik ben heel veel ziek. Toch voel ik mij vaak gelukkig. Vroeger niet. Ik heb daar echt mijn best voor gedaan en dat is geluk-t. 

Met het schrijven van bovenstaande laatste zin aan haar, heb ik het idee weer terug te zijn op de "plek" waar ik hoor. In het woord Geluk schuilt voor mij een hele wereld. Ik beweeg mij daar op eigen wijze door de tijd. Op die plek heb ik geen ME en houd ik geen lijstjes bij. Op die plek ben ik gewoon mij. Verbonden en vrij.


Reacties

rob op 23-04-2013 13:24

dat is ons aller grote geluk. want zolang je nog kunt delen, vermeerdert je blijheid zich, en ver-deelt je leed zich een beetje

Ranjana op 23-04-2013 14:00

IK heb zo'n bewondering voor jou, Maartje. Hoe jij "ziek-zijn" beleeft... is denk ik hetzelfde als ik als "gezond" mens de mind beleef. Jij doorziet mind, keer op keer. Dát is waar jij over schrijft! En dát maakt dat je zo'n inspirerend voorbeeld voor mij bent. Dank je wel dat je er Bent! Ik neem je morgenavond mee in de Transformatie-Avond...als je wil..  :) Liefs, Ranjana

gewebkijk op 23-04-2013 15:18

Xje terug. ;-)

Edwin op 23-04-2013 17:50

Mooi om te lezen dat je nog zo sterk in het leven staat ondanks dat je lichaam vaak niet meewerkt. Zolang de geest gezond is...Ik hoop met je mee dat de oorzaak van die nare ziekte ooit ontdekt wordt.

Mar op 23-04-2013 18:41

Dank je wel voor jouw Zijn, lieve Maartje. Ik heb al heel veel van jou geleerd, door je blog te lezen, je foto's te bekijken, je op FB te volgen. Je bent een inspiratiebron voor velen! In ieder geval voor mij. Liefs Mar ~x~

Simoens M. op 24-04-2013 10:30

Hoi Maartje,

Ook vanuit Belgie volgen mensen uw blog,althans dat doe ik al een tijdje. Ik zit in dezelfde situatie als u met nog meerdere chronische aandoeningen jammergenoeg.Als ik u op FB tegenkom ben ik altijd benieuwd wat ik zal lezen!!En telkens opnieuw kun je mij raken met jou 'volwassen' woorden,jou foto's die zo schitterend zijn en jou taalgebruik dat zo idyllisch is!RESPECT Maartje en ook je familie die je hartstikke steunen en allen die jou genegen zijn. Hopelijk vinden ze idd een oplossing vr ons allen zodat we ons leven wat kunnen terugkrijgen...Sterkte en weet dat velen met u meeleven en onvoorwaardelijk respect vr u opbrengen.

Een lotgenote van aan het Belgische zee  tje...

Cees-Jan op 24-04-2013 16:09

Wat weer een prachtig geschreven en positief stuk!

Ave Lees- en Leefgenoten!

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

Wees welkom, lees mee
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl