Amen land


De avond voordat we besloten te gaan, stonden we op de pier en was het alsof we het eiland konden aanraken. Helder zicht, de duinen wenkten ons de zee te overbruggen.

De volgende ochtend verwarmde de zon de kamer waarin we met slaapshirt en warrig kapsel naar elkaar keken en onszelf de vraag stelden of we de oversteek zouden maken. We glimlachten, de voorpret was begonnen. Ja, we gaan. 

Nemen we een rolstoel mee? Nee. De auto is vandaag mijn bed en rolstoel. We kunnen ook zonder auto op de boot, dat is letterlijk tien keer goedkoper, maar zonder auto kan mijn lichaam de reis niet voltooien. Er moet een plek zijn waar ik kan liggen en een voertuig dat mijn lichaam kan voortbewegen. De auto is ons huis vandaag. Ons huis, bed, rolstoel en pakezel.

"De boot van half twee heen en half vijf terug, lukt dat denk je?", vraagt ze. "Ik denk het wel".
We koken water voor in de thermoskan, nemen koekjes en frisdrank mee, eten en drinken voor Nelson en natuurlijk zijn rode ring. We pakken ons in met shawls, dikke truien en handschoenen. Alles aan boord, we kunnen naar de haven gaan!  

De boot heeft vertraging. "Koffie?" vraagt ze vrolijk. Te midden van wachtende auto's proosten we met Nescafé. 
Mijn zusje is mijn beste vriendin. We lachen veel, kunnen uren kletsen, over allerlei onderwerpen praten, leren van elkaar en vullen elkaar aan. Zonder woorden blijken we veelal hetzelfde te zien en te denken. We leven op soortgelijke frequentie waardoor alles vaak heel eenvoudig gaat. Ook nu ik ziek ben. Die eenvoud is ontzettend fijn, omdat het ziek "zijn" veel praktische dingen juist ingewikkeld maakt. Het is alsof zij evenveel van mijn lichaam weet als ik. Ik hoef niet te zeggen dat ik iets niet kan omdat zij dat al heeft gezien. Ik hoef niet te zeggen dat ik moet liggen omdat zij dan al een dekbed op de bank heeft gelegd. Ik hoef mij niet te verontschuldigen voor alle dingen die fysiek niet haalbaar zijn, omdat zij het gewoon fijn vindt om samen te zijn. Hoe, wat en waar doen niet ter zake. De mooiste bestemmingen bereik je per hart. Het is een groot geschenk dat wij in dezelfde tijd op Aarde leven.


We rijden de boot op en lachen. "Daar gaan we!"
Het uitzicht is wonderschoon. Het gevoel zowaar nog schoner. We varen!

 

 

Na kort maar volop het uitzicht en de kracht van de wind te hebben ervaren, gaan we terug naar de auto. Daar kan ik weer even liggen en drinken we een kopje thee. Veel sneller dan ons gevoel doet vermoeden legt de boot op de plaats van bestemming aan. We zijn er en weer moeten we lachen. We zijn er echt. Mijn zusje vindt het net zo bijzonder als ik. "Waar wil je naartoe?" vraagt ze. "Naar zee!". 

We parkeren de auto zo dicht mogelijk bij het strand. "Kijk, invaliden mogen nog dichterbij" zegt ze. "Ik heb geen invalide kaart". "Dan zeg je toch dat je die bent vergeten" antwoordt ze guitig. "Ik kan wel een klein stukje lopen". "We hadden toch beter de rolstoel mee kunnen nemen" denkt ze hardop. "Het is echt oké, het is maar een klein stukje en nu we zo dichtbij zijn gaan we echt de zee zien", stel ik haar gerust. 

De eerste aanblik van het brede strand, de duinen, de zon, de mooie hemel en de zee vult mijn hart. Een paar stappen later merk ik hoe beroerd ik mij voel. Ik krijg het ontzettend koud en word zwart voor mijn ogen. Ik maak foto's van mijn zusje en Nelson, die vol overgave de vrijheid in is gerend. Het maakt mij blij. Goddank neemt het nare gevoel in mijn lichaam weer wat af en kan ik ook een stukje door het zand lopen. Ik spreid mijn armen en word bijna overweldigd door het goede gevoel. Amen land. Mijn zusje slaat een arm om mij heen en zegt: "Ik vind het zo fijn dat jij dit meemaakt vandaag".

 

 

 

Reacties

rob op 27-03-2013 13:48

wie had zoiets ooit kunnen denken...

en je past er in alsof je er nooit uit bent geweest: zoveel schoonheid binnen zoveel schoonheid.

om VERSCHRIKKELIJK BLIJ van te worden...

dank voor het delen en geniet nog héél lang na...

aller liefs

Maureen op 27-03-2013 13:49

Tranen! Mooi zeg, superfijn voor jou/jullie!

X Maureen

 

Reiné op 27-03-2013 14:01

Elke keer dat ik van je lees weet je me weer diep te raken. Wat beschrijf je het weer prachtig en hoe mooi weet je "wat er is" te verwoorden - zoals je de verbiniding met je zus beschrijft ontroerend...

Liefs!

Simoens Micheline op 27-03-2013 15:15

Gewoon brilliant!!!Heb zelf ME en weet hoe het voelt maar hoopte enkel dat ik ook zo'n zus had!!!Goed meisie dat jij nu tenminste es hebt genoten!!

Je hebt een enig talent met pen en papier,maar je foto's zijn ook steeds supertof.

Liefs vanaan de zonnige mr koude Noordzee Koksijde&&&&&&

 

janvanynskje op 27-03-2013 15:27

Prachtig geschreven Maartje. Het is alsof wij mee gingen op de boot en naar het strand. 

Mar op 27-03-2013 15:44

Wauw! Wat fijn... dank je wel dat je me even hebt meegenomen naar Ameland! Liefs! Mar

Riet/Rolstoelmuis op 27-03-2013 15:50

Samen met jou voel ik de vrijheid, het 'eilandgevoel' en de liefde voor de natuur en  voor alles om jou heen. Wat heerlijk dat er zoveel mogelijk is terwijl je lijf je zo veel beperkingen oplegt. Maar de vrijheid om je heen en in jezelf maakt het allemaal mogelijk. LIefs van Riet 

Edwin op 27-03-2013 17:10

Enkele jaren geleden schreef ik onderstaand gedicht voor iemand wiens kracht ik bewonderde.
Ik moest er onmiddelijk aan denken tijdens het lezen van je blog. Dus bij deze:
 

Still standing

 

ja ik sta nog
boven de golven van het eerste uur 
onder de palmen van je ogen
je ziet me niet maar ik ben er nog

bewegend, levend, zwevend

ja ik sta nog
onder de stralen van het blauwe vuur
in de regen achter de bogen

met opgeheven hoofd

bewegend, levend, zwevend

ja ik sta nog
de wind heeft me nog niet genomen
tussen de kiezels van mijn dromen
geef ik leven aan de dood

bewegend, levend, zwevend

 

oma op 27-03-2013 23:34

Ha Maartje,

Nog even en we kunnen weer genieten van de zon en zee. oma

Sven op 30-03-2013 13:18

Wat mooi Maartje; de belevenis, de overgave, je schrijven. Ik luister de laatste dagen heel veel naar Eva Cassidy en ik weet dat je dit een mooi nummer vindt, want je postte het eerder op je blog.  Haar stem doet iets met me wat lijkt op wat ik voel als ik jou lezen kan.

Sven

HansDeZwans op 02-04-2013 10:38

'De mooiste bestemmingen bereik je per hart.' -> deze zin omvat alles, prachtig gewoon.

oma op 03-04-2013 23:21

Ha Maartje,

mooie foto compilatie heb je gemaakt.We ontwaakten in de stralen van de zon, onze dag kon niet stuk.Ook al blies de oosten wind wat hij kon. oma 

Ave Lees- en Leefgenoten!

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

Wees welkom, lees mee
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl